Oldal kiválasztása

Azok között is, akik környezettudatosan gondolkodnak, akadhatnak olyanok, akik nincsenek tisztában a különböző napelem típusok közötti különbségekkel. Márpedig ha az ember vásárlásra adja a fejét, előtte jobb tisztában lenni azzal, hogy melyiknek milyen a hatásfoka, hol melyiket érdemes alkalmazni, hiszen költséges és hosszútávú befektetésről van szó.

Ebben szeretnénk mi Önöknek segítséget nyújtani.

Kezdjük is mindjárt azzal, hogy a napelem típusokat két, nagy csoportba oszthatjuk.

  • Kristályos napelemek
  • Amorf napelemek

A kristályos napelemeknek megközelítőleg harmad akkora a helyigénye mint az amorf modulból állóknak, azonban az áruk valamivel magasabb.

A kristályos napelemek további két fő csoportra bonthatók:

  • Monokristályos napelemek
  • Polikristályos napelemek

Mielőtt belemelegednénk, tisztáznunk kell azt is, hogy ha napelemekről beszélünk mit is értünk hatékonyság alatt. Természetesen azt, hogy az egyes elemek milyen hatásfokkal képesek a napenergiát villamosenergiává alakítani.

Monokristályos napelem

Egymáshoz hegesztett szilícium rétegekből áll. Tehát több, egymástól jól elkülönülő kristályszerkezetet képző cellából épül fel, amelyek fekete színűek.

Hatásfokát (15-17%) tekintve jelenleg ez a típus a listavezető, azonban a tájolásra és a dőlésszögre figyelni kell a tervezéskor, mivel a szórt napfényt nem hasznosítja annyira jól, mint a direkt, közvetlen napsütést. Éppen ezért a hatásfoka ellenére nem ez a legnépszerűbb modul.

Gyári garancia: 25 év,

Élettartam: legalább 30 év.

Polikristályos napelem

Ez a típus is több cellából épül fel, de már nem egy, hanem több kristály alkotja, és kékes-lila a színük.

Mivel olcsóbb a gyártási költségük, ezért a beszerzési áruk is kedvezőbb, és bár a hatásfoka alacsonyabb (13-15%), nem jelentékeny mértékben, mint a monokristályos változaté. A tájolásra és dőlésszögre sem annyira érzékeny, ezért telepítésekor, sokkal nagyobb volumenű felhasználási lehetőséget biztosít. Jelenleg ez a típus a legnépszerűbb az erőmű, illetve a háztartási méretű rendszerek telepítése esetén.

Gyári garancia: 25 év,

Élettartam: legalább 30 év.

Most pedig nézzük meg, a másik technológiát is. Mivel az amorf szilícium napelemek közé tartoznak a vékonyfilm-rétegű napelemek is, így arról is itt ejtünk szót.

Amorf napelem

Bár az amorf napelemnek a legalacsonyabb a költségigénye, de ezzel együtt ezeknek a leggyengébb (6-8%) a hatásfoka is. Ez utóbbi az oka annak, hogy nagy a területigénye. Leggyakrabban olyan helyeken használják, ahol az épületbe integráltan lehet telepíteni, illetve ahol nagy terület áll rendelkezésre. Éppen ezért nagy felületre van szükség belőlük. Kevésbé érzékeny a felmelegedésre és jobban hasznosítja a szórt fényt mint a kristályos társai, vagyis nagyobb fényspektrum hasznosítására képes. A színe feketés árnyalatú, vagy lehet akár átlátszó is.

Ez a fajta napelem nem tagolt, tehát a felületét tekintve egyetlen amorf kristályról beszélhetünk, ami akár 100-szor vékonyabb is lehet a kristályos típusokhoz viszonyítva. Ezért általában nem önmagában telepítik, hanem valamilyen hordozóra, vékony acéllemezre vagy üvegre fektetik fel. Homogén a felülete és gyártanak belőle hajlékony változatot is, ami nem kizárólag az esztétikai értékét növeli, hiszen építészeti szempontból is egy lényeges tulajdonság.

Gyári garancia: 10 év,

Élettartam: megközelítőleg15 év

Vékonyfilm-rétegű napelem

Ezt a típust nevezik vékony-napelemnek is. Egy viszonylag új technológiával készül, és a hatásfoka akár meg is haladhatja a többkristályos napelemekét, de mindenképpen azokhoz közelít. Átlagosan nagyjából 8-10%-os hatásfokról beszélhetünk. Magyarországon a napelemek optimális telepítési szöge 45°, azonban a vékonyfilm-rétegű napelemek képesek ettől akár 15°-al eltérő dőlésszög mellett is leadni a névleges teljesítményüket. Ennek eredményeként a modulokat ennél a típusnál 30 és 60 fokos dőlésszög tartományban telepíthetjük, ami építészeti szempontból előnyt jelent. A kristályos napelemekhez viszonyítva a szórt napfényt is képes egy bizonyos mértékig átalakítani. Kevésbé érzékeny a nagy melegekre, ennek, illetve a nagy terület igénye okán leginkább sivatagos területeken érdemes telepíteni.

Természetesen léteznek további típusok is, de tömeggyártásban ezek a leggyakoribb fajták. A leírtak alapján összegzéskét jegyezzük meg, hogy hazánkban a polikristályos napelemek telepítése a leggyakoribb.

Ha esetleg a fentiek alapján felmerülnek további kérdések, akkor örömmel válaszolunk itt a kommentekre, vagy Facebook oldalunkon is.

Az E.ON Solar Home hivatalos bloggere, napenergia és napelem szakértője.
Solar guru
Solar guru at

Az E.ON csoport komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a napenergia-hasznosítás terén, és Magyarországon is támogatója a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazásának. Célunk, hogy az ügyfeleink számára kínált konstrukció minden esetben tervezhető legyen, és felelős szolgáltatóként segítséget nyújtunk ahhoz, hogy ügyfeleink kevésbé függjenek az energiaáraktól.