Oldal kiválasztása

Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat, aki előbb vagy utóbb át akar térni a solar rendszerre az otthonában és napelem segítségével szeretne energiát termelni. A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, bár költséges és nem rövid távon megtérülő beruházásról beszélünk, de mindenképpen magas és adómentes hozamot biztosít számunkra.

Hogyan teszi mindezt?

Megfelelő tájolás és 35°-os dőlésszög mellett az 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer. Ennek becsült bekerülési értéke 500-600 ezer forint körüli összeg, hozzávetőlegesen évente 1100-1200 kWh villamos energiát képes kitermelni. Az természetesen itt is igaz, hogy minél nagyobb a rendszerünk annál kedvezőbben jövünk ki, hiszen vannak fix költségek, amelyek a kiépített rendszer méretétől függetlenül nagyjából állandóak.

Ma Magyarországon egy átlagos háztartás nagyjábóli becsléssel 1-2 millió forint közötti befektetési költséggel számolhat a napelemes rendszer kiépítését tekintve.

Megtérül, de mikor?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a legegyszerűbb, ha megvizsgáljuk a telepítés költségeit, valamint megbecsüljük a várható energiamegtakarítást. Persze ne várjuk, hogy a rendszerünk 1-2 éven belül visszahozza az árát. Nagyjából 10-12 év alatt pozitív lehet a szaldónk, és onnantól fogva viszont már profitot termel.

Az egyszerűsített megtérülési idő

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy számolhatjuk ki, hogy vesszük egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét, amit elosztunk a kitermelt villamos energia árával.

Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

Fontos kiegészítés, hogy a fent leírtak esetében abból indultunk ki, hogy a napelemes rendszer által termelt villamos energia mennyisége megegyezik az éves fogyasztásunkkal. Az éven belüli fogyasztás ingadozását a hálózat, mint “akkumulátor” egyenlíti ki.

Még egy lényeges elem, hogy javasoljuk akkora teljesítményre méretezni a solar rendszerünket, hogy megközelítőleg azonos mennyiségű energiát termeljen, mint amennyi a fogyasztás.

Mit érdemes még tudni a napelem megtérüléséről?

Például azt, hogy hazánkban az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000. Így 1 m2 felületen 1 év alatt hozzávetőlegesen 1300 kWh energia termelődik. Ezzel az európai országok között nagyon jó helyen állunk. Az ország egész területét tekintve éves szinten a napenergia nagyjából a 400-szorosa az energia felhasználásunknak.

Egy napelem élettartama pedig mindemellett kifejezetten hosszúnak tekinthető, mivel több évtizednyi, vagyis 20-25 évi garanciát vállalnak a gyártók. Ez persze nem jelenti azt, hogy a garancia lejártával tönkre is mennek a napelemek, természetesen azután is tovább termelik az áramot. A maximális élettartamra vonatkozóan azonban ma még csak becsléseket tehetünk, hiszen az első napelemek közel 40 év elteltével mind a mai napig működnek.

Az E.ON Solar Home hivatalos bloggere, napenergia és napelem szakértője.
Solar guru
Solar guru at

Az E.ON csoport komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a napenergia-hasznosítás terén, és Magyarországon is támogatója a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazásának. Célunk, hogy az ügyfeleink számára kínált konstrukció minden esetben tervezhető legyen, és felelős szolgáltatóként segítséget nyújtunk ahhoz, hogy ügyfeleink kevésbé függjenek az energiaáraktól.