Magyarország legnagyobb naperőművei

A mátrai naperőmű a legnagyobb ilyen jellegű komolexum itthon.

Végre mi is elindultunk a zöldenergia hasznosításának útján, bár a lehetőségeinkhez képest kissé le vagyunk maradva, azonban az Uniós átlagot nézve nem állunk annyira rosszul. De koncentráljunk a jó dolgokra, és nézzük meg, hogy mit is tudunk a mátrai, illetve a pécsi erőműről, amikre viszont már méltán lehetünk büszkék, hiszen hazánk két legnagyobb fotovoltaikus naperőműve.

A Mátrai Naperőmű

Először is szögezzük le, hogy egy 16 MW kapacitású, összesen 72 480 db polikristályos napelemet magának mondható fotovoltaikus erőműről van szó, amit 2015. októberében állítottak hivatalosan üzembe, és Visontától 2 km-re, a felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején kapott helyet a Mátrai Erőmű ZRt. tulajdonában lévő naperőmű.

A napelemek között tíz konténer, konténerenként két, egyenként 0,8 MW-os inverter, egy száraz transzformátor, valamint egy gyűjtő kapcsolóállomás és egy mérnökállomás helyezkedik el.

A megtermelt villamos energia 6 KV-os földkábel segítségével jut be az erőmű újracserélt indító transzformátorába, ahonnan a meglévő 120 KV-os távvezetéken keresztül éri el a MAVIR detki alállomását.

Felhasználói szintre levetítve, az erőmű által termelt áram átlagosan nagyjából 4 000 háztartásnak elegendő, és a teljes erőmű felügyeletéhez mindössze hat emberre van szükség.

Ez a beruházás nem csak azért kiemelten fontos hazánknak, mert így csökken az import szükségletünk energiahordozók terén, de emellett hozzájárul a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés részarányának teljesítéséhez. A környezeti fenntarthatóság és klímavédelem tekintetében pedig mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a hazai CO2-kibocsátást.

Vagyis a fentiek alapján elmondható, hogy az új erőmű költséghatékony és környezetbarát is egyben.

A Pécsi Naperőmű szintén fotovoltaikus erőmű, amelyet az MVM Hungarowind Kft. létesített, és összesen 10 MW kapacitású, amely nyolc, egyenként 1,25 MW-os modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel. (Ez több mint 38 000 napelempanelt jelent.) Ezek a mezők pedig önállóan is képesek működni.

A pécsi naperőmű nem kevesebb, mint évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes, alacsony üzemeltetési ráfordítás mellett. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az erőművel tovább csökken hazánkban a fosszilis energiafelhasználás, valamint a károsanyag kibocsátás mértéke. Ez számszerüsítve azt jelenti, hogy évente megközelítőleg 15 ezer tonnával kevesebb az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A Naperőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és rekultivált zagyterén létesült,ami azt jelenti, hogy így több mint 10 hektáros terület hasznosulhatott a legkörnyezettudatosabb módon.

Hazánk további jelentősebb naperőművei:

Források:
http://www.mert.hu/atadtak-magyarorszag-legnagyobb-naperomuvet
http://24.hu/fn/gazdasag/2016/04/28/atadtak-pecs-42-milliard-forintbol-epult-naperomuvet