A napenergia általánosságban. Hogyan is működik?

Ismerje meg, hogy a napelem honnan nyeri az energiát. A napenergia forrása.

Vegyük számba, hogy mit is tudunk a napról úgy általában. Legyünk őszinték, többségünk keveset, pedig naprendszerünk központi csillaga. Tudjuk, hogy megközelítőleg 150.000.000 km távolságra van Földünktől, és nagyjából 2 az 1030-odikon kg a súlya. A sugárzási teljesítménye becslések szerint 3,86 az 1026-odikon Watt, de persze ennek csupán elhanyagolható része éri a Földet.

Hatása van szinte mindenre az életünkben. A növények fotoszintézisén át egészen a technika fejlődésének köszönhetően a napenergiáig, vagy a napelemek felhasználásáig. A nap energiája tehát nem más mint hő és fény, és két alapvető felhasználási módja ismert, az aktív és a passzív energiatermelés.

Passzív hasznosítás

Passzív hasznosítás alatt az üvegház hatást értjük. Ennél fogva passzív napenergia-hasznosítók azok az épületek amelyek alkalmasak arra, hogy a napsugárzását mint energiaforrást kihasználják. A passzív napenergia-hasznosítás leginkább akkor érvényesül, amikor az időjárás következtében az épületen belül hőveszteség keletkezik, ezzel szemben a napsugárzás még számottevő.

Az aktív energiatermelést két módszer jellemzi. Az egyik esetben a napenergiát hőenergiává alakítjuk át. Hatalmas déli tájolású üvegfelületekről beszélünk, amelyeket éjszakára hőszigetelő táblákkal borítanak. A fény az épületen belül vastag, nagy hőtároló padlóra és falakra vetül. Ezek a felületek hőszigeteltek, hogy hosszú időn át megtartsák az elnyelt hőt.
A másik a hőenergia gépesített tárolása, ami leggyakrabban napkollektorokkal valósul meg. Ez elnyeli és hőenergiává alakítja a napsugárzás energiáját, hogy azt követően átadja azt valamilyen hordozó közegnek

Napenergia: a hőerőművek elve

Milyen hőerőmű elven működő energia típusokat ismerünk?

A hőenergia felhasználásakor a hőerőművek elve érvényesül, aminek az alábbiakban felsorolt típusait különböztetjük meg:

Ezek közül részletesebben most ez utóbbit nézzük meg.

Fényvillamos működése

A fényvillamos energiaátalakítók, vagy generátorok a nap fotonjainak energiáját közvetlenül alakítják át villamos energiává. Ezeket nevezzük fotovoltaikus generátoroknak, azaz napelemeknek.

A napenergia hasznosításával pedig már képesek vagyunk villamos energia előállítására is. Az első fotovoltaikus átalakító a francia Becquerel nevéhez kötődik (1839), a szilárdtestekben kialakuló jelenséget pedig W.G. Adams és R.R. Day angol tudósok figyelték meg 1876-ban.

Ez az az iparág, ami manapság a technológia elképesztően gyors fejlődésével, illetve a környezettudatos gondolkozás térnyerésével egyre népszerűbb nem csak ipari szinten, de a háztartásokban is. Ez utóbbi pedig egyre közelebb fogja hozni azoknak a megoldásoknak a fejlesztését, amik mind megvalósításban, mind pedig árban egy sokkal szélesebb körű felhasználást fog eredményezni!