Gyakran ismételt kérdések

Sok eset van rá, hogy ezt a két eltérő berendezést összekeverik, vagy épp egynek hiszik azt. Érdemes tudni, hogy a megújuló energiaforrások közül ennek a két szónak teljesen más a jelentése. Ami leginkább megkülönbözteti a napkollektort és a napelemet, az hogy a napelem elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig csak meleg vizet.

A napelem rendszer nélkülözhetetlen kellékei közé tartoznak a napelem modulok / panelek, a hozzá tartozó speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító más néven inverter, egyéb villamos berendezések, mint például a túlfeszültség védők, kapcsolók, és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet, az ahhoz tartozó szerelvényeivel.

Ez minden esetben a választott napelempanel teljesítményétől függ, 1 kWp rendszerméret esetén ez körülbelül 4 vagy 3 db panelt jelent.

Napelemredszerek esetében beszélhetünk szigetszerű működésű illetve hálózat párhuzamos üzem működésű napelemrendszerről.

Szigetszerű működésű napelemrendszer esetén a megtermelt többletenergia akkumulátoron kerül tárolásra. Amennyiben napelemünk nem termel (például borús idő, éjszaka, stb.) az energia az akkumulátorról kerül felhasználásra akkora mértékben, amekkora az akkumulátoron tárolásra került.

Hálózat párhuzamos üzem esetén a hálózat látja el az akkumulátor szerepét. A megtermelt többletenergiát a hálózat veszi fel, míg olyan esetben mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges az elszámolás pedig szaldó elszámolással történik (lsd. 6. kérdés).

Magyarországon 1 kW-os napelem rendszerrel számolva ez az érték, alapul véve a már meglévő napelemes rendszerek adatait, 1050 és 1250 kilowattóra között van évente. Ugyanakkor ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet, tetőárnyékoltság is. Leghatékonyabb a déli tájolású telepítéssel érhető el.

E tekintetben számtalan tényezőt kell szemügyre venni – függ a telepítés körülményeitől (tetőtájolás, árnyékoltság), telepített napelem és inverter típusától. Az általunk küldött ajánlatban minden esetben feltüntetjük az általunk kínált napelemre, inverterre és a telepítés körülményeire vonatkozó megtérülési időt.

A napelemek telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató (E.ON, ELMŰ, DÉMÁSZ, stb.) írásbeli engedélyére. E tekintetben mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait és dokumentációit. Egy másik feltétel, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a termelt áram fogadására. Ezen engedélyezési folyamatot mi teljesen átvállaljuk ügyfeleinktől és az engedélyeztetés folyamatáról teljes körű, napra kész tájékoztatást adunk.

Műemlékvédelem alatt álló ház esetében, illetve társasházaknál külön engedélyekre is szükség van, ezen engedélyek megszerzése az ügyfelek feladata.

Mivel az E.ON SolarHome kereskedőként nem tesz különbség az áramszolgáltatók között, ezért a telepítés folyamata Magyarország teljes területén megegyezik. Mivel az egyes áramszolgáltatói területen az ügyintézés folyamata eltérő, ezért a határidők is eltérhetnek különböző áramszolgáltatói területek esetén.

Amennyiben az ügyfél igényli a többlettermelést kiszámlázhatja a szolgáltatónak, aki elszámolja és kifizeti, így az ügyfélnek bevétele keletkezik.

Fontos megjegyezni, hogy az elszámolási időszakon belül, a megtermelt energia a fogyasztás nagyságáig (vagyis amíg a megtermelt és fogyasztott energia megegyezik), a bruttó áramdíjon kerül elszámolásra, viszont az azon felül termelt többletenergiát a szolgáltató nettó áramdíjon veszi át (mely nem tartalmazza a rendszerhasználati díjat és az áfát). Az áramdíjak szolgáltatónként és a megtermelt energia mennyiségének függvényében is eltérnek. A 2017. évre vonatkozóan, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. által ellátott lakossági, mindennapszaki (A1) fogyasztók esetében az átvételi Hatósági árakat az alábbi táblázat mutatja:

Rendszerméret Fogyasztás kiváltásakor figyelembe vett bruttó áramdíj (Ft/kWh) Többlettermelés esetén kiszámlázható nettó áramdíj (Ft/kWh)
2 kWp 37,18 14,75
3 kWp 37,52 15,08
4 kWp 37,69 15,25
5 kWp 37,79 15,35
6 kWp 37,86 15,42

Természetesen. Mindez csakis akkor, ha a napelem rendszer felszerelése után beszerelésre kerül pl. egy villamos kazán vagy szobánként bárminemű villamos fűtő berendezés.

Halózat párhuzamos üzem esetén mindenképp, de az esetben ilyenkor nem a saját rendszerünk termeli az energiát, hanem a hálózatról vételezzük az áramot. A napelemes rendszer és a külső, szolgáltató által működtetett hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükségünk van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti fel. Ezért van szükség az oda-vissza mérő villanyórára.