Napelemről általában

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód manapság, ráadásul felépítése viszonylag egyszerű.

Egyik legfontosabb eleme a napelem panelek, melyek ideális esetben a tetőre kerülnek felszerelésre alumínium tartószerkezet segítségével. Hagyományos típusú invertereknél fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Solaredge inverterrel különböző dőlésszögű és tájolású tetőfelületeken elhelyezett napelemeket is össze lehet kötni. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület lehetséges a földi telepítés is.

A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható váltakozó árammá. Az inverter számos védelmi funkcióján kívül a villamosenergia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. Az inverter által átalakított áram a kétirányú mérőórán megy keresztül, mely egyszerre képes mérni a termelt, illetve a fogyasztott energiát is.

A reggeli órákban az otthoni készülődés és az azzal járó energiafogyasztás miatt, a rendszerünk által termelt energiát felhasználjuk, illetve hiány esetén a hálózatról is vételezzük. Napközben, mikor napelem rendszerünk termeli az energiát, viszont a mi fogyasztásunk drasztikusan lecsökken, a napelemrendszer által termelt energia a hálózatra kerül. Éjszaka, amikor a napelemrendszer nem termel energiát, viszont a fogyasztásunk megnövekedik, akkor a szükséges energiát szintén a hálózatról vételezzük.

Ezen folyamatot az alábbi animáció mutatja be:

Mivel a mérőóra mindkét irányba mér, ezért nekünk csak a különbözetet kell elszámolunk. Jól méretezett rendszer esetén a teljes éves villanyszámla kiváltható ilyen rendszerrel, hiszen a megtermelt energia mennyisége megegyezik vagy meg is haladja a fogyasztott energia mennyiségét.